Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Този блог е посветен на ранните англосаксонски кралства (VІ-Х в.)., както и на всичко друго, което си струва интереса.
Автор: glishev Категория: Технологии
Прочетен: 65447 Постинги: 10 Коментари: 10
Постинги в блога от Ноември, 2007 г.

587. Защо да говорим? Виждам добре, че нищо не постигаме тук. Сир графе, тогава ще ви кажа отново какво да направите, ако ви е угодно. Говорете пак със съвета си и направете нещо, за Бога, така че, ако това може и трябва да стане, да бъде сключено споразумение помежду ни. Защото ако оставим зад гърба си страха от нашия Господ, тогава няма да се боим да вършим зло и ще започнем война едни срещу други и ви казвам, че цялата страна ще бъде загубена и опустошена, а ние ще се лишим от всичко, което сме завоювали тук.

588. И ако все пак трябва да се убиваме така помежду си, тогава не ни остава друго освен преди това да се отречем от нашия Господ. Каква злина, по-добре би било да изоставим страната. За Бога, сир граф дьо Блан-Дра, не позволявай да се избиваме по твоя вина; а приеми добрите предложения, които ти правим тук. И, за Бога, ако знаеш големите мъки, които търпим там навън, не ни принуждавай за това да направим нещо, което да се обърне в наш срам и унижение за честта на империята.”

589. “Сир Конон, каза Обертен, знайте добре, че няма да се съгласим с никакво решение, което ни кара да се откажем във ваша полза от нещо от нашите земи или от исканията, които ви отправихме. И ако не ги приемете, можете доста време да прекарате навън, докато ни чакате, защото кракът ви няма да стъпи вътре.”

590. “А ако нямаме нито една шатра или павилион, каза Пиер дьо Дуе, къде можем да се подслоним, да легнем в полето като кучета ли?” “Ще легнете, каза Обертен, по най-добрия начин, който можете и знаете; защото ако това не се уреди, както чухте, няма да се настаните вътре.” “Съгласни сме с това, рече графът; и от нас друго няма да получите.” “Сеньори, каза месир Конон, тогава ще се върнем обратно, за да кажем на монсеньор [императора] какво научихме; и ще ви известим тук за неговия отговор или сами, или чрез други.”

 

ХVІІІ. [Императорът приема условията на ломбардците]

 

591. Тогава те се качиха на конете и се върнаха при императора; и му съобщиха всички отговори и всички искания, които им бяха дали ломбардците. Няма защо да се пита дали императорът се наскърби, щом чу това. Тогава той каза на пратениците: “Наистина, сеньори, искат от мен нещо твърде несправедливо, както самите вие добре знаете; и ако така е угодно Богу, няма да го направим. Но те там вътре са в много добро положение и се радват; и понеже знаят, че се намирам в толкова голямо нещастие, искат да се откажа от всички тези земи. За Бога, как бих го направил, как бих могъл да се съглася ?”

592. “За Бога, господарю!”, казаха неговите хора. “Ще го сторите или ще ни видите всички тук мъртви и посрамени; защото времето е твърде сурово и страшно, както сам виждате и усещате. А от друга страна нямаме какво да ядем и не очакваме помощ отникъде. Ако останем тук само пет дни без продоволствие, ще бъде голямо чудо, ако не измрем всички; защото не получаваме никаква помощ от тях [ломбардците в Саленик]. Освен това тук сме като затворници. Ако ни накарат да извършим и позволим нещо, което не е трябвало, за Бога, силата е тази, която печели битките, а човек прави много неща, за да излезе от затвор. И затова няма да сме постъпили безчестно, ако впоследствие потърсим обратно правата си, било то днес или утре, стига да съумеем да намерим случай. Така че погрижете се бързо за пратеници, които могат добре да изложат това послание.”

593. След всичко това императорът, който изключително много страдаше и скърбеше, отвърна и каза: “Сеньори, рече той плачейки, изпитвам достатъчно голяма мъка и достатъчно голямо нещастие, задето ломбардците са ме хванали [тук], както можете да видите, а отгоре на всичко искат от мен да им оставя изцяло Естив и Негрепонт, и цялата земя от Дюрас до Макре. А това, което ми искат, заема двадесет дълги дневни прехода или повече.

594. И понеже сега съм в тяхна власт, ще трябва насила и заради тяхната принуда да приема волята им. Е, какво? Ще се съглася с тях, защото съм техен пленник. Но всъщност, ако е угодно Богу, те няма да задържат [това, което им отстъпвам].” “Господарю, казаха архиепископите и епископите от войската[1], оправдаваме ви от всяка простъпка и ще поемем греха върху себе си.”

 

ХІХ. [Влизане на императора в Саленик;

         ломбардците подновяват исканията си]

 

595. Тогава императорът повика Конон дьо Бетюн и Ансо дьо Кайо, за да отнесат това послание; и ги натовари с посланието, както искаше то да бъде казано, и им рече: “Сеньори, ще се закълна пръв, а след мен бароните ми, че ще спазваме без да отстъпим всички условия, както [ломбардците] са ги решили, стига императрицата да потвърди това.” Тук виждате точката, по която ломбардците бяха надхитрени.

596. Тогава пратениците отидоха в Саленик. Действаха и говориха пред граф дьо Блан-Дра по такъв начин, че го отведоха със себе си в Кортиак. Тогава императорът го целуна и му прости всяко оскърбление; и те се заклеха да спазят правото на дамата, както и да запазят правата на детето. И когато отмина времето за вечеря, графът се върна в Саленик, а императорът остана тази нощ в Кортиак. А щом настъпи следващата сутрин, императорът заповяда на четиридесет рицари да бъдат готови да идат с него. Освен това имаше още шестдесет, които дойдоха, освен четиридесетте, въпреки стражите на портите. Какво да ви кажа? Бяха толкова много, че тези, дето трябваше да ги броят, изгубиха броя.

597. На сутринта императорът влезе в Саленик; и граф Юбер дьо Блан-Дра се спеши и поведе императора за юздата чак до църквата на свети Димитър. И когато той достигна портата, тълпата беше такава, че дори да удареха някого с тояга по главата, всички се кълняха в Бог и цялото Му могъщество, че ще влязат[2]. Какво да говорим? Ломбардците не можеха да сторят нищо и оставиха в Саленик да влезе цялата войска, която беше с императора при Кортиак. А щом пристигнаха при удобствата и удоволствията, [французите] скоро забравиха мъките и големите грижи, които бяха имали.

598. Ломбардците казваха, че искат земята за императрицата и детето, но мислеха съвсем друго; защото желаеха да я запазят за маркиз Гийом дьо Монфера, на когото бяха пратили толкова послания, че едва ли не се гневяха от неговото бавене. И не е чудно, че Бог пожела да получат това, което им се полага, след като те действаха така  подло срещу императрицата и нейния син.

599. След като императорът прекара три или четири дни в Саленик, ломбардците започнаха всеки ден да пращат [хора] при него, така че той да удържи каквото им беше обещал с клетва. Пратиха толкова много [вестители], че накрая се отказаха да пращат, а говориха с него. И той им отвърна, че всичко е готово; и каза на графа да припомни всичко, което е поискал, в присъствието на всички. “Господарю, рече графът, ще ви го припомня, щом ви е угодно. На първо място искам от вас за детето на маркиза цялата страна от Мотон до Макре и всичко, което се пада към нея и й прилежат. Господарю, това е, което искам от вас за детето.”


Категория: Технологии
Прочетен: 1716 Коментари: 0 Гласове: 0
Втора част на първата половина от превода ми от среднофренски на "История на император Анри". Максималната позволена дължина на постингите не позволява текстът да се побере в един постинг. Манол Глишев


543. Какво да говорим? Дълго преследваха Бюрил и хората му; а тогава те бягаха като хора, които повече няма да посмеят да дочакат [сражение]; и нашите ги преследваха, докъдето имаше следи от тях. Там нашият Господ направи чудо за нашите хора, така че те надвиха Бюрил, който ги беше нападнал с тридесетте си хиляди души, които беше разделил в тридесет и шест отряда; а нашите имаха само петнайсет [отряда] и три [от тях бяха] гръцки. Но имаше голяма разлика между едните и другите; тъй като във всеки наш отряд имаше само по двайсет рицари, освен в отряда на императора, където бяха петдесет; а в най-малкия [отряд] на Бюрил имаше деветстотин [души]. Така че битката щеше да бъде неравна, ако Бог не беше решил така; ала нашите хора бяха като невинни, а хората на Бюрил – дяволи.

            544. Какво повече да ви кажа? Когато сражението свърши, нашият Господ прати такова изобилие от всякакви стоки в нашата войска, че всички се изпълниха с радост. Тази нощ във войската имаше голяма радост и веселие. С надеждата да бъдат добре настанени, всички казаха молитвата на свети Юлиан. Какво да ви разправям? Чухте какви чудеса извърши нашият Господ за християните в онова време, как увеличи Константинополската империя и въздигна римската Църква.

 

ІХ. [Есклас, батовчед на Бурил, се съюзява с императора, който му обещава дъщеря си]

 

            545. И така, вече чухте как Бюрил беше победен и стана всичко, което чухте. Какво повече да ви кажа? Нашите хора стигнаха до Крюсмон и обградиха града и замъка. Есклас, високопоставен сеньор, който воюваше срещу Бюрил, макар да му беше първи братовчед (защото Бюрил твърдеше, че земите, владени от Есклас, трябва да бъдат негови, а Есклас отричаше; и затова враждуваха помежду си); та този Есклас прати [вестители] при император Анри, за да се помирят, тъй като искаше да разполага със силата и помощта му.

            546. Точно както ви казах, след това Есклас дойде при императора и го откри да седи в шатрата си заедно с най-високопоставените барони. Есклас дойде в шатрата, където бяха бароните, падна в краката на императора, целуна ги, а сетне и ръката му. Какво да ви кажа? Мирът беше сключен и потвърден, а Есклас стана там човек на император Анри и се закле оттук нататък да му бъде верен и покорен като на свой законен сеньор.

            547. Тогава маршалът му каза насаме да поиска от императора единствената му дъщеря. И Есклас отново падна на колене пред императора и му каза: “Господарю, чух, че имате дъщеря, която ви моля, ако ви е угодно, да ми дадете за съпруга. Аз съм твърде богат със земи и съкровища от сребро и злато и ме смятат за голям благородник в моята страна. Затова ви моля, ако ви е угодно, да ми я дадете.”

            548. И всички високопоставени мъже, които присъстваха там, го посъветваха да я даде на Есклас, за да му служи той на драго сърце и с по-голямо усърдие. А императорът каза: “Сеньори, щом вие ме съветвате, давам му я.” После се усмихна, повика Есклас и му каза: “Есклас, давам ви дъщеря си, стига Бог да позволи да й се радвате; и с нея ви отстъпвам всички завоевания, които направихме тук, при условие, че бъдете мой човек и ми служите. Ще ви даря също и Голяма Влахия, чийто владетел ще ви направя, ако е угодно Богу и съм жив.”

            549. Заради това Есклас падна в краката му и, плачейки, му благодари горещо. Тогава Есклас се върна [в собствените си земи], а нашите дойдоха пак в един замък, който се нарича Естанемак; и там Есклас отново дойде при нашите хора. Тогава нашите барони започнаха да се питат къде и кога ще се ожени той за девойката. А императорът му подари коня си, който много обичаше, и сетне му повери брат си Йосташ с два отряда негови хора; само че единият беше съставен от гърци от Андренопл, а другият от наши французи.

 

            Х. [Императорът помага на Давид, нападнат от Теодор Ласкарис]

 

            550. Тогава нашите хора не останаха повече там, а се върнаха благополучно в Андринопл, а оттам отидоха в Памфил. И там [императорът] заповяда да разпънат шатрите и разгледа замъка, който беше изцяло срутен и опустошен. Тогава императорът се закле, че никой няма да си иде по своя воля, преди стените да бъдат издигнати отново и поправени; а маршалът каза, че ще се подчини на заповедта му. Тогава той повика работници и зидари от всички краища, където можеше да се намерят, и заповяда на всички тях да донесат вар и хоросан; тъй като никой не беше освободен [от строежа].

            551. Императорът прекара там дълго време, докато го известиха, че Тодр л’Аскр е нападнал Давид и че ако императорът не му помогне бързо, той ще загуби земята си. И когато императорът чу това, той много се наскърби, защото Давид винаги му беше верен. Тогава той повика маршала и му каза да остане там, докато замъкът бъде завършен, какъвто е бил преди. А маршалът го повери на нашия Господ и каза, че ще изпълни заповедта му според силите си.

            552. Тогава императорът отиде към Константинопол, защото никак не искаше Давид да пострада от л’Аскр; и каза, че ще пресече ръкава Свети Георги, за да воюва срещу него; и че той [Тодр л’Аскр] може да притежава това, което [вече] има. И като каза това, пресече пролива и заповяда никой, който може да дойде при него в Шартлен, да не остава назад. А когато л’Аскр научи, че императорът идва срещу него, се изплаши, в това няма спор.

            553. Тогава той изостави обсадата, която водеше срещу Арекле и побягна. И знайте добре, че затъна в река на миля или повече оттам; и л`Аскр не дръпна юздите си [или: не спря коня си], докато не стигна в Голяма Никея. Там слезе и благодари на нашия Господ, че се е спасил. И ако Бог бе позволил нашите хора да бяха дошли само четири дни по-рано, всички, които бяха от онази страна на пролива, щяха да бъдат заловени заедно с л’Аскр. Но изглежда, че това не е било угодно на нашия Господ.

            554. Тогава императорът твърде много се натъжи и наскърби, задето не бе успял да стигне л’Аскр, нито можеше да го преследва заради големите наводнения и дъждове и големия студ на зимата, която беше необикновено сурова и мразовита; така че той се върна в Константинопол с всичките си хора и обоз. Императорът прекара там в мир дълго време. А маршалът Жофроа беше довършил замъка Памфил и остави там гарнизон наши франзузи; и сетне се върна в Константинопол.

 

            ХІ. [Есклас се жени за дъщерята на императора]

 

            555. На връщане от Памфил маршалът срещна Есклас и го запита къде отива. А той отговори, че отива при императора, за да отпразнува сватбата си като човек, който смята да удържи своята клетва. “Разбира се, сир, каза маршалът, много съм доволен от това. И знайте добре, че ще имате твърде добър баща в лицето на монсеньор императора, ако се погрижите да запазите любовта му; и ще ви кажа, че сега ще го намерите в Константинопол. А това, което мога честно да ви кажа за госпожица съпругата ви, е, че тя е красива, мъдра, изискана и благодушна, и търпелива, и дарена с всички добри качества, които една девойка трябва да притежава; и ми казаха, че е в Салембри.”

            556. И щом го чу, Есклас се зарадва много. Защо да бавим повече [разказа]? Есклас отиде направо в Салембри за жена си; намери я там и й каза, че иска тя да дойде в Константинопол. А тя каза, че е готова да отиде. И Есклас, който беше напълно обзет от любов по девойката откакто я видя, я придружи до Константинопол; защото много желаеше [да дойде] денят, в който ще се ожени за нея. И му се струваше, че един-единствен ден е дълъг колкото четиридесет.

            557. Когато получи новини за Есклас, императорът излезе да го посрещне. Сетне заедно се върнаха в Константинопол и императорът му даде неговата съпруга. И няма защо да се пита имало ли е много радост и веселие. Имаше твърде голямо изобилие от всички неща, които могат да се пожелаят, за да радват човешките сърца, при това сякаш идваха от извор, който ги разпръсква. Така Есклас прекара в Константинопол цялата тази седмица и после напусна императора заедно с жена си. Императорът му оказа всички възможни почести и го изпрати доста надалеч с голяма свита. А преди да се разделят, каза насаме на дъщеря си:

            558. “Хубава дъще, бъдете мъдра и се дръжте подобаващо. Мъжа, когото взехте и с когото си отивате, е почти дивак; защото вие не разбирате езика му, а той не знае нищо от вашия. За Бога, пазете се заради това да не станете потайна с него, нито своеволна или злобна. Защото за една благородна дама е голям срам да не почита съпруга си и тогава и Бог, и светът я осъждат сурово. Заради всичко това, за Бога, внимавайте да не загубите добрите си привички поради лошите на някой друг. Бъдете, прочее, открита, мила, благодушна и търпелива толкова, колкото иска съпругът ви; и почитайте всички негови хора заради него.

            559. Но преди всичко внимавайте да не би заради тяхната любов и услуги към вас или заради вашите към тях, сърцето ви да отвикне да обича нашите хора, от които сте отделена.” “Господарю, каза тя, знайте наистина, че ако е угодно Богу, няма да получите лоши вести за мен. Но, добри и мили господарю, струва ми се, че сега трябва да се разделим. И моля Бог, ако Му е угодно, да ви даде сила, за да надвиете враговете си и да увеличи честта ви.” След това се целунаха и се разделиха.

           

            ХІІ. [Императорът потегля от Константинопол,

       за да получи клетвата за вярност на Солунското кралство]

 

560. Императорът се върна в Константинопол, прати за бароните си и ги помоли да го посъветват дали трябва да прекара зимата на едно място или на път. Защо да ви отегчавам с дължината [на разказа]? Бароните му бяха на мнение, че трябва да иде в Саленик, за да успокои и укрепи страната, а и за да получи клетва за вярност и подчинение от ломбардците, които я защитаваха от [името на] сина на маркиза, така че да не бъдат накърнени правата [на сина] поради липса на [пълнолетен] сеньор; както и за да предадат онези барони, които познаваха обичаите на тази страна и как тя трябва да бъде владяна, полагащото се и на императора, и на детето[1].

561. И когато чу това, императорът каза на хората си, че е съгласен с тях. “Но, каза той, трябва да решим кои от нашите барони ще оставим тук, за да защитават страната; тъй като искам да пребивавам там без тревоги.” Тогава решиха да останат маршалът, Пайен д’Орлеан и Милон льо Бребан; а с тях оставиха рицари и сержанти, та ако се случеше някой да пожелае да им навреди, да могат да се отбраняват. После [император Анри] настани рицари и сержанти в Салембри, а също и във всичките си други замъци; и сетне изпрати Лиенар във Верис, а Ербер във Визоа.

562. И тогава императорът тръгна, за да отиде от Константинопол в Саленик, та да разбере дали ломбардците ще направят за него това, което бяха длъжни. Ала нямаше да стане както той смяташе; защото те казваха, че са завладели страната и искат да я владеят с детето на маркиза. Но ако възнамеряваха това, то щеше да бъде разумно. Само че те изобщо не държаха на правото, а искаха да задържат [страната] за себе си[2].

 

ХІІІ. [Суровостта на зимата; преминаване на замръзнала река]

 

563. Императорът отиде в Родесток и събра хората си там. И знайте, че когато той потегли от града, валеше сняг и беше такъв страшен студ, че едва ли не езикът на всеки един замръзваше в устата му. На един му замръзваха краката, на друг ръцете, на трети пръстите и носът – на четвърти; а на пети устата му се цепеше от болка. Какво да ви разправям? Имаше доста мъртви. Но дано Бог поиска страданията на всекиго да послужат [за изкупване] на греховете му, а императорът да получи честта, която му се полага. Ала преди това да стане, той ще трябва да премине през голямо изпитание заедно с хората си; защото реките бяха така студени, толкова широки, дълбоки и опасни, че другояче освен с Божиите чудеса не биха могли да преминат и никой не би могъл да стигне целта си.

564. Всички, които виждаха, че императорът пътува в такова време, се удивляваха къде отива той, какво търси и какво смята да направи; защото знайте, че никой нямаше представа [за целта му] освен тези от неговия съвет. Какво да говорим? Който би ви разказал за пътуването му до Саленик, би ви отегчил много. Но в онази нощ, когато беше толкова голям студ, както ви казах, той пренощува в Напл; на другата сутрин тръгна от Напл; но тези, които трябваше да се погрижат за настаняването, бяха потеглили преди него (например не зная кои оръженосци, които бяха станали по-рано). [Тези оръженосци] яздеха невъоръжени като хора, които не се боят, че може да им се случи някакво премеждие.

565. Тогава те погледнаха отвъд Межешаре и видяха насреща им да идват около триста власи, които ги обкръжиха от всички страни. Власите плениха неколцина и убиха други; а останалите побягнаха към нашия сеньор императора и му съобщиха тези новини. Императорът много се наскърби и каза, че ще поправи това, стига да може. Тогава той се въоръжи с всичко освен с шлем, качи се на кон и започна да преследва [власите]. А те, като не искаха да го дочакат, се захванаха да бягат. Дори когато видя, че няма да настигне никого, императорът не спря да следва дирите им чак до вечерта; ала все пак накрая не настигна никого.

566. Тази нощ се настани в Рус и прекара там и целия следващ ден, за да дочака тези, които идваха след него. На третия ден императорът потегли от Рус и отиде в Ескипесал и настани там своите хора. Тогава прати [неколцина] да разберат дали ще може да премине там без премеждия. И нашият Господ наистина показа, че иска да помогне на нашите хора, защото намериха водата така здраво замръзнала, че можеше да се прекара каруца отгоре. Така че преминаха отсреща без щети.

567. А от това гърците много се наскърбиха, защото бяха узнали чрез някакво гадание, че този, който премине реката без да се намокри, ще бъде владетел на страната тридесет и две години; и не мислеха, че това може да е друго, а не истина. А от друга страна не бяха чували да казват тази голяма река да е замръзвала с дебелината и на едно дение; понеже тя беше невероятно голяма и дълбока и течеше буйно, и беше широка колкото един силен изстрел с лък. И затова гърците си казаха помежду си, че Бог обича този император и че няма да е лесно да го прогонят от страната, а че трябва да му служат така, както казваха. Освен това, той не им правеше нищо, с което да им навреди.

 

ХІV. [Отказват да пуснат императора в замъка Кристопл;

         той продължава пътя си]

 

568. След това императорът язди, докато стигна Макре, а сетне и Траинопл; и оттам отиде в Миесинопл; а после за няколко дни достигна Кристопл. Там по своя воля реши да влезе в замъка като човек, който не замисля никакво зло. Но кастеланът каза [на императора], че няма да стъпи там; и дори заповяда на хората си да не носят на войската продоволствие нито за човек, нито за животно. И можете да чуете как започна предателството [на ломбардците към императора].

569. И щом императорът видя, че държат неговия замък против него, няма нужда да се пита дали беше скръбен и натъжен. Ала все пак забрани [на хората си] да нападат замъка; защото смяташе добре да си отмъсти, ако бъде жив. Тази нощ императорът прекара твърде неудобно извън Кристопл. И знайте, че съвсем не на кастелана, нито на тези от замъка той дължеше това, че не умря тази нощ от глад, студ и страдания. А онези в замъка прекараха цялата нощ в голяма радост и голямо веселие.

570. И на сутринта императорът тръгна от Кристопл и язди към Саленик, а отдясно му беше долината на Филип. Там се намира Македония, където Филип бил крал; и там се родил Александър, както намираме това [в книгите]; там е и градът Македония. И в тази долина Помпей от Рим се сражавал с Юлий Цезар и Юлий Цезар бил победен. Какво повече да ви кажа? Императорът дойде в тази страна като в земя, която знаеше, че владее по право; но графът на Блан-Дра я беше отнел от него.

571. Императорът прати да му известят да дойде, за да разговаря с него; но той отвърна, че няма да дойде, защото ломбардците твърдяха, че [императорът] не трябва да владее нищо в тази страна; и няма да притежава там нищо, както казват те. И когато чу това, императорът много се наскърби. Тогава дойде празникът на Рождество и императорът остана във Винери. И там при императора дойде Гийом дьо Блендел като човек, който не искаше да остане на страната на ломбардците, а желаеше във всичко да се подчинява на императора като на свой законен сеньор; защото казват, че човек, който изостави сеньора си в нужда, не трябва да бъде изслушван на съд. Една вечер в Драгм дойде братът на императора Йосташ заедно с двадесетте рицари, които императорът беше изпратил с Есклас, за да се срещне с брат си.

 

ХV. [Императорът стига Солун и праща посланици

                   при граф дьо Блан- Дра, регент на кралството]

 

            572. Точно във Винери, както ви казах, императорът беше със своя двор на Коледа. Прекара там три дни; а когато настъпи четвъртият, отиде в Жиж и после се върна. И тогава, онази сутрин, срещна Обертен, който бе замислил цялото това злодейство. И щом го видя, императорът го поздрави, а Обертен му отвърна; а сетне се поклони, но не от сърце. Придружи го за кратко, а след това се обърна и отиде в Сер, и укрепи замъка, така че никой от хората на императора да не може да влезе там. А сетне отиде в Саленик, където замисли такова зло, за което ломбардците щяха накрая да се каят.

            573. Императорът яздеше и пресече една река край Жиж, а на следващия ден премина и друга, по-голяма. Прекара нощта в някаква гора, а на следния ден пренощува в Кортиак; това е богато абатство на сиви монаси[3]. Ако можеше, щеше да стигне и до Саленик; но граф дьо Блан-Дра беше затворил [града] срещу него, противно на правото и разума; а Обертен и ломбардците направиха така, че прогониха от града всички французи от гарнизона.

            574. И тогава императорът прати монсеньор Конон дьо Бетюн, когото винаги беше смятал за мъдър и верен рицар, Пиер дьо Дуе и Никола дьо Майи и им каза да идат в Саленик и да говорят с граф дьо Блан-Дра и другите ломбардци: “И им покажете, каза той, колкото можете повече нашето приятелство; и им кажете да не се боят от мен, защото нямам никакво намерение да им причиня зло, както отсега мога; а по-скоро искам да им направя добро и да ги почета, ако не се противят.”

            575. Тогава те се разделиха с него и отидоха в Саленик право при графа. Но пропускам големите мъки, които преживяха, преди да влязат. Защото беше твърде студено и валеше сняг; освен всичко това беше нощ; и мина време колкото за изминаването на две големи левги, преди да влязат. Наистина имаха нужда свети Юлиан да им помогне. Когато влязоха в града, те си легнаха и почиваха до следващия ден след месата, когато отидоха в замъка, където беше графът. И тогава Конон дьо Бетюн заговори, както му беше наредил императорът:

            576. “Сеньори, каза той, нашият господар императорът ви поздравява и ви известява, а аз ви говоря от негово име, че е дошъл тук при вас, за да въздаде и да получи право, както подобава. Той казва, че още няма от вас почести и клетви; а вие вече получавате всички ползи от земята. Маркизът беше негов човек, както добре знаете и както той [самият] признаваше. Но той напусна този свят. Бог да му прости неговите грехове, а на нас – нашите! Монсеньор [императорът] е щастлив, че могъществото ви нараства. Но бъдете, за Бога, мъдри и благородни и вземете помежду си такова решение, което да бъде за чест на нашия сеньор императора и на вас самите, така че да не съжалявате.

            577. Граф дьо Блан-Дра, граф дьо Блан-Дра, нищо не трябваше да те спира да посрещнеш своя законен сеньор, да го приемеш и подслониш. Да не би да си се страхувал, че той може да те предаде? Ще ти кажа какво трябва да направиш: накарай да донесат тук хартата, която маркизът получи от император Бодуен и която беше съставена при общото съгласие на високопоставените барони, избрани за да уредят тези дела; и когато правата на детето бъдат потвърдени чрез хартата, точно както неговият баща, маркизът е владял кралството, нашият господар императорът ще държи да спазва правата на това дете, така че нито той да бъде укорен в нещо, нито детето – ощетено.”

           

            ХVІ. [Отговор и тежки условия на граф дьо Блан-Дра]

 

            578. “Сир, каза графът, добре чухме това, което казвате; но, стига това да е Божията воля, още не сме доведени дотам, че да искаме така скоро да изгубим това, което сме завладели. Какво търси тук императорът? Тук сме от отдавна и много пъти сме се сражавали срещу враговете си. За Бога, сир Конон, ако някой иска да ни отнеме земите след толкова големите усилия, които знаете, че положихме, това би трябвало много да ни тежи. Нека императорът знае, че кракът му няма да стъпи тук, и че той нито ще има власт над нас като сеньор, нито ще ни управлява.”

            579. И когато чу този отговор, Конон дьо Бетюн много се натъжи; и не отвърна на това според мислите си, заради голямата горделивост на това, което бе чул. И ако Конон дьо Бетюн беше наскърбен, то не по-малко бяха Никола дьо Майи и Пиер дьо Дуе. И те виждаха, че ако с разум или с хитрост, или с плащане на данък не влязат в града, ще трябва всички да измрат от глад и страдания, защото реките, дъждовете, снегът и студът бяха големи. И затова решиха да кажат [на ломбардците] всичко, което им харесва.

            580. Тогава [пратениците] предложиха двойни права от името на императора и им изложиха три възможности за помирение. Но каквото и предложение да им се направеше от името на императора, [ломбардците] не му отговаряха, а все по-упорито отказваха. Тогава месир Конон им говори отново и ги помоли да се посъветват, за Бога; и, за Бога, да не правят нищо, от което да бъде унизена честта на Константинопол.

            581. “Предложихме ви три помирения и нека видим кое ще приемете. Така че изберете помежду си двама мъдри, заслужаващи доверие и с добро име мъже; от наша страна и ние ще изберем двама. И нека тези четирима разследват цялата истина и когато я научат, да въздадат всекиму неговото право и нека всяка страна се придържа към това, което те кажат. А ако не желаете да направите това, ще се обърнем към римския двор [или: римската курия] или френския, или към двора на римския император, или към самата харта. И така ще бъде уреден договорът помежду ни и ще останем добри приятели.

            582. За Бога, сеньор, побързайте да отговорите; защото императорът е тук навън, в Кортиак, където няма нищо от това, което му е нужно. И знайте добре – нека ми прости Бог! – че е голям срам за вас, дето императорът се е настанил там навън по ваша вина. И ако той умре от страданията поради някакво злощастие, сир графе, грехът ще бъде ваш и вие ще бъдете виновен най-малкото в предателство. Защото знаете, че е в голямо изпитание и не му отказвайте всякакво разрешение; ала, за Бога, съберете съвета помежду си и направете така, че честта на императора да не бъде накърнена, а и вие да не загубите.”

            583. Тогава графът събра на съвет своите ломбардците. Там бяха Обертен и граф Рение дьо Трава, и Пиер Ван; имаше и други ломбардци, които не мога да ви изброя. Те говориха заедно и казаха: “Сеньори, случи ни се това, че императорът е отвън. Ето какъв е нашият съвет: да внимаваме да не приемаме никакъв договор, ако не получим всичко, което желаем; и нека се придържаме към това.” Всички се съгласиха с това мнение и сетне се разделиха.

            584. И тогава нашите пратеници бяха призовани отново, а самият граф им отговори какво е решил на съвета си: “Сеньори, рече графът, нашият съвет ни посочи, че желаем да притежаваме цялата земя на Дюрас оттук до Мегр, и цялата земя на Ларгют, и всичко, което прилежи към нея, и целия остров Грес. Искаме също да владеем Коринт, а Михалис и всичките му барони да ни се подчиняват; искаме също да имаме Вер и Ферм, и цялата земя до Финепопл. Ако императорът се съгласи с това, ще го приемем тук, но не и другояче.”

 

ХVІІ. [Нови настоявания на императорските

пратеници; неуспех]

 

585. И когато чу този отговор, това му причини голяма мъка и той [Конон дьо Бетюн] не можа да се въздържи да каже на графа: “ Как, сир графе, ние нищо ли не трябва да притежаваме? Не дойдохме ли тук заедно като другари? А ние тук също търпяхме страдания и грижи за нашия Господ. За Бога, сир графе, не мисля, че желанието ви е справедливо, нито че искате такова нещо от глупци. Защото искате да имате градове и замъци, и цялата власт над земите, без да делим [с вас]; а при все това винаги ние сме били при най-големите изпитания на завоеванието. За Бога, не мога да кажа друго освен че се готвим да действаме подло тук.

586. Сир графе, сир графе, рече Конон дьо Бетюн, ако се държим така помежду си и се обиждаме едни други, виждам добре, че ще загубим страната; а и самите ние ще бъдем погубени, когато умрем; защото ще сме умрели в смъртна омраза едни към други. А ако воюваме помежду си, първо гърците ще се радват. За Бога, графе, това не трябва да става. Молим ви за милост от

Категория: Технологии
Прочетен: 2350 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 08.11.2007 01:02

Превод от среднофренски в три части на първата половина от хрониката на Анри дьо Валансиен, озаглавена "Историята на император Анри" и засягаща събитията, свързани с Латинската империя, България и латинските владения в континентална Гърция през 1208-1209 г. (c) Манол Богданов Глишев, 2006-2007.
Тук текстът на първата половина от хрониката е предаден без научен апарат, увод от преводача и приложения.


La conquete de Constantinople par Geoffroi de Ville-Hardouin

avec la continuation de Henri de Valenciennes.

Texte original, accompagne d’une traduction par M. Natalis de Wailly, membre de l’Institut.

Paris, Librairie de Firmin Didot Freres, Fils et Cie, imprimeurs de l’Institut, 1872

 

 

Анри дьо Валансиен

 

Историята на император Анри

 

Превод от среднофренски: Манол Глишев

 

 

                І. [Пролог]

 

            501. Анри дьо Валансиен казва, че когато човек се заеме да говори и да разказва добре и щом го върши с милостта и авторитета на властни и благоразумни люде, то трябва да положи усилия, за да бъде достоен за тази милост чрез пълната истинност на повествованието. И заради това той желае да говори и да разкаже неща, чиято достоверност е потвърдена и засвидетелствана от заслужаващи доверие хора, участвали в битката между константинополския император Анри[1] и Бюрил. И иска честта, оказана там от нашия Господ на императора и на тези от империята да стане известна на всички. Защото Анри [дьо Валансиен] видя с очите си всичко, станало там и знаеше съветите на високопоставените и бароните.

            502. Това казва той в първия си пролог. Когато нашият Господ вижда, че мъжът и жената са в грях и се обръщат към разкаяние, а сетне отиват и към омиването на изповедта, като в искрено покаяние плачат и въздишат от сърце, тогава Той простира над тях щедростта на Своята милост и величие. Ала щом види, че се отдават на злото и с всеки ден все повече постоянстват в греха си, то им въздава твърде жестоко възмездие, както откриваме в божествените страници на Светото Писание. Все пак злото не се намира само в игрите, смеха и забавленията; нито пък доброто е единствено в риданията и бедния живот, а е в сърцето на всекиго. И Бог, Който ясно вижда вътрешността на сърцата, ще въздаде всекиму награда според божествената присъда.

                503. Но тъй като не желая да дотягам на никого като се разпростирам върху пролога си, трябва да се върна към истинския предмет, заради който започнах да излагам тази работа; затова дано Бог ми заеме, според Своята воля, разум, сили и въздържание.

 

            ІІ. [Император Анри настъпва срещу краля на богрите[2] Бюрил]

 

504. Случи се тъй, казва Анри [дьо Валансиен], че на една Петдесетница[3] императорът беше в Константинопол, когато го застигнаха вести, че кумани и власи[4] са навлезли в земите му и че много притесняват неговите хора. Така че императорът накара бързо да съберат войската му; и когато тя се събра, заповяда всички да излязат [от града] след него; и те изпълниха неговата заповед. Сетне императорът направи така, че пристигна с войската си при Салембри[5]; заповяда на войската да се разположи на лагер и изчака там, докато се събраха всички или почти всички.

505. Тогава императорът тръгна от Салембри и язди все напред срещу куманите и власите; и войската яздеше все напред ден след ден. Какво да ви разправям? [Императорът] напредваше, докато стигна при Андренопл и щом се събраха всичките му хора, настаниха се там. Тогава се посъветваха и решиха да продължат към Влахия, за да получат помощта и силите на един високопоставен мъж, наречен Есклас, който бе във война с Бюрил (с когото бяха първи братовчеди), защото Бюрил беше отнел негови земи с предателство. И ако успееха да получат помощта [на Есклас], щяха напълно безопасно [за самите себе си] да нападнат Бюрил.

506. Тогава императорът заповяда войската да язди [напред], защото имаше голямо желание да открие своя враг Бюрил; тъй като Йоанис, чичото на Бурил, бе убил брат му, император Бодуен, а това бе голямо нещастие за хората от Фландрия и Ено. Какво да ви кажа още? Императорът стигна до Берюа; тук пренощуваха веднъж и когато на другия ден слънцето се вдигна, Бюрил ги наближи подло и ги нападна. А от всички наши хора тогава въоръжени бяха само ариергардът и авангардът.

507. Който е бил там, можеше да ги види как упорито стрелят и се сражават едни срещу други. И понеже нашите хора още не бяха подредени, не беше чудно, че се изтощаваха повече. Защото дори всички от Романия да бяха [събрани там] срещу Бурил и неговите [хора], и дори да им бяха дошли на помощ всички от Фландрия, Франция и Нормандия, пак нямаше да могат да спечелят, ако сам Бог не им бе помогнал.

 

ІІІ. [Как императорът спасява Лиенар]

 

508. Един рицар от Елем, наречен Лиенар, твърде храбър и с голяма сила, видя гордостта и суетата [на власите и куманите] и се нажали, задето те така жестоко стреляха по нашите хора. Изостави всеки страх и се хвърли помежду им с меч в ръка. Ала тъй като нападна без заповед, благоразумните мъже от войската казаха, че е извършил лудост и че никой не трябва да го оплаква, ако му се случи нещастие. Какво да ви разправям? Никой не го последва; и той щеше да бъде задържан и пленен, ако не бе императорът; ала поради голямото благородство и голямата храброст на сърцето си, той сам се зае със спасяването на своя човек.

509. Когато видя, че Лиенар няма да избегне смъртта или пленничеството, императорът се качи на коня си Моро, пришпори го и се насочи към един влах. И щом го наближи, така го удари с копието си от едната страна, че желязото се показа от другата. А онзи, като не можеше да понесе удара, падна безжизнен на земята. Моро беше ранен на две места.

510. И когато тези, които държаха Лиенар, видяха императора да идва, обзет от гняв и жажда за мъст, не го дочакаха, а му оставиха Лиенар и се разбягаха, едни в една посока, други в друга. Ала Лиенар беше ранен в ръката (не зная дали от стрела или меч). И императорът гневно му каза: “Лиенар, Лиенар! Да ми прости Бог, но който ще да ви смята за мъдър, аз ви смятам за глупак и добре знам, че самият аз ще бъда укоряван заради това, което направихте.”

511. Така, както чухте, Лиенар беше спасен от императора. Самият император също постъпи безразсъдно, защото тогава нямаше друга защита за тялото си освен гамбезон[6]; ала разпръсна всички власи, които нападна. И тъй като се боеше, че конят му може да бъде убит или ранен,  той се върна назад с бърз ход, а знаменцето на върха на копието в ръката му беше цялото в кръв. Изглежда голяма нужда бе имало да бъде пришпорван конят, защото кръв течеше от двете му страни и беше ранен на две места. Едва научили къде е бил императорът, хората от свитата му много се наскърбиха и разтревожиха. И за да ги утеши, той им каза да се успокоят.

512. И когато го видя, Пиер дьо Дуе отиде при него и му каза: “Господарю, господарю! Във вашето положение и с толкова много достойни мъже, които трябва да защитавате и водите, не бива така безумно да напускате хората си, както ги напуснахте сега. Защото, ако поради някакво злощастие ви убиеха или пленяха, нямаше ли да бъдем всички ние убити и опозорени? Да, да ми прости Бог! Тук ние нямаме друга крепост или знаме освен само Бог и вас. Позволете ми да ви кажа и още нещо, за да го знаете: ако друг път отново се хвърлите в подобна опасност (от което Бог да ви пази), ще ви върнем обратно всичко, което сме получили от вас[7].”

513. А когато чу как Пиер дьо Дуе за своя чест го укорява, императорът твърде любезно му отвърна: “Разбира се, Пиер, знам, че отидох твърде неразумно и ви моля да ми простите, а друг път ще се пазя. Но ме принуди Лиенар, който се хвърли съвсем безразсъдно и вече му наговорих укори и го засрамих повече, отколкото трябваше. Ала ако се бях удържал, това щеше да е голямо нещастие за нас. Защото е непоправима загуба да се лишим от храбрец като него и това щеше много да ни навреди. Но върнете се в своя отряд и да оставим сега власите, а да идем към Финепопл.”

 

ІV. [Императорът пристига във Финепопл

      и заповядва да се търси продоволствие въпреки врага]

 

            514. След като императорът заповяда, никой не му противоречи. Тогава отидоха към Финепопл и бързо се настаниха. А когато шатрата на императора беше опъната, той веднага свали доспехите и сетне хапна малко сухари с вино. Така направиха и останалите (които имаха); които нямаха, трябваше да се утешат. Защото знайте добре, че в продължение на дванадесет дни не откриха нито пшеница, нито ечемик, нито вино, нито овес. И никой не трябва да се учудва, че нашите хора бяха тревожни, когато видяха през каква страна минават.

            515. Пиер дьо Дуе, Рение дьо Три, Ансо дьо Кайо и много други рицари излизаха около Финепопл, за да пазят фуражирите. Гледаха пред себе си; и забелязаха власите, които бяха готови да им навредят, стига да могат. И те              междувременно спряха нашите пред Финепопл и ги разделиха от стражите им.  Докато те бяха в това положение, при императора дойде вестоносец, който му каза бързо да се качи на коня си и да дойде на помощ на фуражирите, защото куманите и власите вече ги нападат.

            516. И щом го изслуша, императорът тутакси се въоръжи заедно с хората си; а после им каза да обмислят какви ще се покажат [в боя], всеки от своето място, и да не смятат, че Господ, Който ги е създал по Свое подобие и Свой образ, ги е забравил заради тази сбирщина [власите и куманите]. “Ако вложите, рече тогава, вярата и надеждата си изцяло в Него, не се бойте и недейте да се тревожите, че те ще издържат и един час срещу ви.”

            517. Какво да ви кажа? Императорът така им говори за нашия Господ, изрече такива хубави думи и така ги съветваше да бъдат смели, че нямаше никой, колкото и голям стахливец да бе, който тогава да не се изпълни с храброст и желание за подвизи, стига да му се падне случай. И императорът говори пред хората си и ги насърчаваше да се покажат добре, така че окуражи всички.

            518. Пиер дьо Дуе, Ансо дьо Кайо и Рение дьо Три бяха пред Финепопл, за да охраняват фуражирите, както вече чухте. А докато те събираха храни като хора, които наистина са в нужда, ето, власите и куманите се нахвърлиха върху тях; пратиха напред стрелците си с крясъци и вой и с толкова силен шум, че сякаш цялото поле трепереше от него.

            519. Денят беше хубав, а полето толкова равно, че нямаше нито ров, нито хълм, нито долчинка. И ако власите и куманите не се бяха отказали от сражение, струва ми се, че нашите нямаше да се откажат. Защото императорът беше въоръжен и яздеше червеникав кон, тъй като Моро, другият му кон, бе ранен, както вече чухте. Като яздеше и носеше оръжия и доспехи, каквито му подхождаха, наистина имаше вид на принц, който трябва да защитава и удържа земите си.

            520. “Сеньори, каза тогава на своите хора, сега добре виждате, че всеки трябва да бъде храбър и верен на мястото си. Нека всеки от нас бъде сокол, а враговете ни – нечистокръвни ястреби. Нека всеки намери смелост в себе си, защото от страха няма полза; и ще ги победим напълно. А ако имаме на своя страна по-малко хора от тях, то зад нас е Бог, Който ще ни помогне.”

            521. Тогава те тръгнаха и препуснаха срещу власите и куманите. И щом видяха орифламата[8] на императора, както и другите знаци, които бяха в отряда му, а и нашите, които бяха почти две хиляди, власите и куманите се обърнаха, без да извършат нещо повече в този момент; а нашите хора се оттеглиха назад, без да ги преследват. Все пак, ако не бяха толкова изтощени, те щяха с радост да се сражават. Ала онези се оттеглиха зад планината, а нашите се върнаха в лагера.

 

            V. [Кръстоносците се приготвят за битка с изповед;

                 императорът ги насърчава да се бият добре]

 

            522. Тази нощ установиха бойния си ред и решиха кой ще нападне пръв, ако се стигне до битка. Избраха Пиер дьо Брасийо и Никола дьо Майи: на тях повериха тази работа. Сетне един капелан от войската, наречен Филип започна да им възвестява словото на нашия Господ и каза:

            523. “Добри сеньори, които сте дошли тук в служба на нашия Господ, внимавайте, за Бога, страданията и усилията ви да не бъдат напразни. Събрали сте се тук в чужда страна и нямате замък или убежище, където да можете да се оттеглите в безопасност, а само щитове, мечове и коне, но най-напред Божията помощ, която ще ви бъде дадена, ако се изповядате според силите си. Защото изповедта с искрено разкаяние от сърце е омиване от всички грехове. И затова ви молим всеки да се изповяда според силите си.”

            524. Така капеланът Филип им възвести словото на нашия Господ. А когато дойде сутринта на следващия ден, войската се вдигна и се въоръжи. И капеланите, които бяха с войската, отслужиха месата на нашия Господ като почетоха Светия Дух, така че Бог да им даде чест и победа над техните врагове. След това доблестните мъже от войската се изповядаха, а после приеха тялото Господне колкото може по-благоговейно, всеки на своето си място. Сетне кръстът на нашето изкупление беше взет и поверен на капелана Филип, за да го носи той.

            525. След това бойните редици потеглиха в добър ред като всеки беше въоръжен и носеше доспехи, за да защитава себе си и да нападне друг, ако трябва. А беше точно нощта срещу свети Петър, първия ден на август[9]. Който е бил там, можеше да види знамена и щитове с различни гербове, а над всички императорския флаг и самия император, който заповядваше и разгръщаше [хората си] откъм едната страна. А Пиер дьо Брасийо правеше същото от другата страна заедно с Никола дьо Майи.

            526. Денят беше хубав и ясен, а полето бе толкова равно, че нямаше нито къде да се стъпи накриво, нито нещо друго, което да им пречи. И те не можеха дори да помислят, че може да останат повече без да се сражават, защото враговете им бяха съвсем близо до тях. А Бюрил, който беше с тях [с враговете], бе подредил войската си в редица. Тогава започнаха да се приближават едни към други, толкова, че се виждаха ясно. От всички страни шумът, грохотът и цвиленето на конете бяха така силни, че нямаше да може да се чуе и Божия гръмотевица.

            527. И император Анри отиде да говори на своите хора от редица в редица, и каза: “Сеньори, моля всички ви да бъдете братя помежду си; и ако за нещастие помежду ви има омраза или гняв, взаимно да си простите всичко. И не се страхувайте от нищо, а бъдете храбри и спокойни; защото днес ще ги победим, ако Бог го иска.” А те отговориха, че съветът му е приет, та за страх  вече нито говорят, нито мислят. Какво да ви кажа? Заради насърченията на добрия император Анри и понеже всеки се беше причестил и изповядал според силите си, всички бяха ревностни и желаеха да победят враговете си.

           

            VІ. [Настъпват срещу врага]

 

            528. И докато говореха така, маршалът на нашата войска погледна надолу към едно село и забеляза хората на Бурил да идват с крясъци и вой, като смятаха да нападнат нашите фуражири. Жофроа[10], който беше маршал на войската ни, прати вест на императора, че ще се бие с предателя Бюрил, който се бе провъзгласил за император против Бог и против разума[11], и препусна. И щом чу тази новина, императорът много я хареса; защото много искаше да влезе в бой.

            529. “Добри Господи Боже, каза той [императорът], позволете днес да успеем да отмъстим на власите и куманите, ако това Ви е угодно.” Тогава повика Пиер дьо Дуе и му каза, че напълно му се доверява, а нека той [Пиер] не се отдалечава заради Бог, а да стои само до него в това изпитание, за да пази тялото му. “Защото, каза той [императорът], се радвам много като виждам, че [враговете] ни чакат; тъй като, ако се бяха престорили, че бягат и Бюрил бе поискал да опожари страната след себе си, знайте, че нямаше да имам никаква надежда за завръщането ни; и всеки от нас щеше да бъде погубен само от глад и липса на храна.”

            530. Тогава повика Госо льо Моан, Никола дьо Беар, Гадул, Алар и не зная още колцина други и им каза: “Сеньори, внимавайте никой от вас да не напада без моя заповед. Добре виждате, че това не е детска игра или развлечение; а е толкова жестока и смъртоносна битка, че ако някой от нас хване друг, не мисля, че би го освободил и за хиляда безанта, вместо да го убие.” “Господарю, каза Пиер дьо Дуе, за какво говорите? Да вървим смело напред; и знайте, че ако смъртта не ме възпре, днес няма да ме надпреварите с коня си.”

            531. Когато императорът го чу, замълча и не каза нищо повече, а препусна към хората на Бюрил, с които много желаеше да се бие. Онази сутрин, заради хубавото време, птиците пееха ясно и радостно, всяка по свой начин. Затова Анри дьо Валансиен казва и твърди, че никога през живота си не е виждал друг толкова хубав ден.

           

           

VІІ. [Думите на маршала Жофроа и капелана]

            532. Защо да удължаваме [разказа]? Войските се доближаваха една до друга с голяма гордост и гняв. Сега нека Господ помогне на нашите, когато се хвърлят в атака. Ето го Бюрил с тридесет и три хиляди души, които е разделил в тридесет и шест отряда. И те носеха зелени копия с дълги остриета от Бохемия и идваха с голяма гордост като хора, които не зачитаха нашия император и могъществото му, а замисляха да заловят с ръцете си императора и всички, които бяха с него.

            533. А императорът накара своите хора да препуснат и им каза всеки да се държи доблестно; защото те добре виждаха, че нуждата е дошла. Тогава той заповяда да държат [червения кон] Баяр близо до него. След това завърза шлема си и накара да носят пред него императорското знаме. И тогава редиците се приближиха; а Пиер дьо Брасийо и Никола дьо Майи бяха в авангарда с маршала Жофроа и му казаха, че ще нападнат напред заедно с Милон льо Бребан, а след тях Гийом дьо Першоа и Лиенар дьо Елем; а императорът да е нащрек зад тези, които нападат.

            534. “За Бога, сеньори, каза Жофроа, внимавайте тази атака да бъде толкова добре и на място извършена, че нашите врагове да не се надсмиват и подиграват с нас. И онзи, който се прояви зле тук, наистина трябва да бъде лишен от славата на нашия Господ. За Бога, спомнете си древните храбреци, които са живели преди нас и за които още се разказва в историческите книги. И знайте, че който загине заради Бог в това изпитание, душата му ще иде с голяма слава в Рая; а който остане жив, ще бъде почитан през всички дни на живота си и споменаван с възхвала след смъртта.

            535. Ако вярваме твърдо в нашия Господ, бойното поле ще бъде наше. Какво от това, че имат повече хора от нас? Те не струват нищо. Това, което ги заблуждава днес, е, че вчера ни намериха малко уморени. Затова сега, сеньори, за Бога, да не ги чакаме те да ни нападнат първи. Защото от войната знам добре, че щом човек атакува своите врагове мощно и живо в началото, те стават по-лесни за надвиване и повече се изтощават. А който избяга от това изпитание, нека Бог го лиши от честта и славата.”

            536. Тогава те слязоха от походните коне и се качиха на бойните[12]. И ако оттук нататък зависи от хората на Бюрил, боят през този ден ще бъде страшен и свиреп, както ще можете да чуете. Тогава редиците се доближават от две страни,  препускат в добър ред и стигат толкова близо една до друга, че се виждат съвсем ясно [помежду си]. Денят беше хубав, както чухте, и власите засвириха с тръбите си; а капеланът Филип, който държеше в ръката си кръста на нашето изкупление, започна да проповядва и каза:

            537. “Сеньори, за Бога, бъдете сами смели и имайте вяра в нашия Господ, Който за нас понесе мъчения и страдания и претърпя мъченичество заради греха на Адам и Ева – късчето от ябълката, което те отхапаха и поради което ние всички отиваме в мъките на мрачния ад; а тъкмо със смъртта на Иисус Христос бяхме изкупени. И който загине тук за Него, ще иде пред Него в лоното на свети Авраам.

            538. Всички тези хора, които виждате тук, не вярват нито в Бог, нито в Неговото могъщество; а вие, които сте християни и до един доблестни мъже, ако е угодно Богу, и които сте се събрали тук от различни страни по заповед на папата, всички сте изповядани и очистени от всички грехове и всяко зло. Вие сте зърното, а ето я там плявата. И, за Бога, гледайте в изпитанието всеки от вас да струва колкото кастелан и сърцето на всекиго да е по-голямо от шлем. За какво ви говоря? Заповядвам на всички ви като покаяние да се хвърлите срещу враговете на Иисус Христос; и в Божието име ви опрощавам всички грехове, които сте извършили до настоящия миг.”

           

            VІІІ. [Победа над Бюрил]

 

            539. Когато капеланът привърши своята проповед и показа кръста, на който нашият Господ бе приел смърт и страдание, за да изкупи своя беден народ, всички, които по заповед трябваше да се хвърлят напред, като виждаха времето и мястото, по реда си и със сведени копия пришпорваха конете и викаха “Светия гроб!” с голямо смирение. И се сблъскаха с власите и куманите, и всеки повали своя [противник] с голяма ярост. И знайте, че от този сблъсък имаше мнозина убити и ранени. А за всеки паднал вече беше невъзможно да се изправи; защото щом първите събореха някого, идваха следващите и го убиваха.

            540. И щом разбраха, че битката се обръща срещу тях толкова жестоко и смъртоносно, власите и куманите побягнаха без да чакат повече, и се разпръснаха едни насам, други натам, както чучулиги пред ястреби. А другите подредени отряди също се хвърлиха [в боя], както и Никола дьо Майи и Пиер дьо Брасийо. И те препуснаха към отряда на Бюрил, който имаше хиляда и шестстотин души в свитата си; нашите там бяха само двадесет и пет, но все пак нападнаха хиляда и шестстотинте. Жофроа и Милон льо Бребан се втурнаха с отрядите си.

            541. Какво да ви разправям? Те побягнаха, а нашите ги убиваха в бягството им. И за да стигнат по-скоро на сигурно място, всеки [от куманите и власите] хвърляше оръжията, които носеше. А императорът препускаше напред, богато въоръжен, както му подобаваше; за да го разпознават, беше сложил надризница от ален сатен на малки златни кръстчета; подобен беше и шлемът на главата му. Какво да приказваме? Напразно би било да се търси по-хубав рицар от него, нито по-добре подготвен за война, когато беше яхнал Баяр и караше да носят орифламата му пред него, с малките гербове, за които чухте.

            542. Придружителите му яздеха около него, пълни с пламенно желание да нападнат; и като пришпорваха [конете си], следваха тези, дето бързаха напред и залавяха [пленници]. Напразен би бил укорът към някого от тях; защото всички бяха храбри мъже и всеки вършеше каквото и другите. Тези, на които той [императорът] заповяда, препуснаха първи, а другите ги пазеха, както и трябваше. Тази битка стана при Финепопл в един четвъртък. И тогава нашите много се нуждаеха от помощта, която нашият Господ им оказа; защото знайте, че нямаха хранителни припаси и за половин ден. 
            

Категория: Технологии
Прочетен: 4654 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 08.11.2007 00:59
Търсене

За този блог
Автор: glishev
Категория: Технологии
Прочетен: 65447
Постинги: 10
Коментари: 10
Гласове: 59
Архив
Календар
«  Ноември, 2007  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930